1
2
3
previous arrow
next arrow

FREI – Aktive reha-systeme

Megbízható – Csúcsminőségű – Orvostechnikai eszközök
Az Ön egészségéért!

Mi a FREI állapotfelmérés és tréning?

A Frei gépek objektív mérési eredményeket adnak a törzs- és alsó végtagi izomzat állapotáról, ezáltal tudunk következtetni a gerinc vagy az alsó végtagok egészségi állapotára. A mérés során izoláltan tudjuk mérni az egyes mozgásokban részt vevő izmok, izomcsoportok erejét, például külön mérhető a has és hátizom ereje, vagy a gerinc oldalhajlásáért felelős jobb és bal oldali izomcsoportok ereje.

Miért hasznos?

A Frei állapotfelmérés azért hasznos és lényeges, mert a számítógépes kiértékelés által válik láthatóvá, hogy a test izomerő egyensúlya hol bomlott fel. Így célzottan tudjuk egy 8-12 hetes edzésprogrammal a gyengült izomcsoportokat tréningezni, visszaállítva ezzel a test izomerő egyensúlyát. A Frei állapotfelmérés segít meghatározni az Ön mozgásszervi problémáit, és ez alapján tudunk egy hatékony, személyre szabott mozgásprogramot kialakítani az Ön számára (illetve kizárni bármilyen gerinc, vagy más sérülés, illetve egyéb egészségügyi panasz kockázatát).

Mikor ajánljuk a FREI állapotfelmérést és tréninget?

Napjaink rohanó és túlterhelt világában sokan küzdenek gerincproblémákkal. Ennek részben oka lehet az ülőmunka, mely a gerinc számára a legmegterhelőbb helyzet, és kialakulhatnak deréktáji és nyaki panaszok is ennek következtében. Az álló munkát végzők esetében pedig a derék és háti fájdalmak a jellemzőek. Az esetek egy részében a munkából adódó gerinctúlterhelés az alsó végtagokban is okoz fájdalmat, zsibbadást. A fájdalmak oka lehet porckorong degeneráció, porckorong sérv vagy pusztán az izmok nem megfelelő tónusa, feszessége. Ezek a panaszok kezelés nélkül szinte biztosan tovább fognak romlani, ezért lényeges odafigyelni már az első jelekre, fájdalmakra, és kezelni azok okát.
Még ha valaki rendszeresen végez testmozgást, akkor is előfordul, hogy az izmok kötöttebbek és fájdalmat okoznak. Valamint a legtöbb mozgásforma vagy szimmetrikus (futás, jóga, tornaprogramok, stb.) vagy asszimetrikus (fallabda, tenisz, kosárlabda, futball) mozgásokból áll, és így nem veszi figyelembe azt, hogy a törzsünk mely oldalán kell az izmokat erősíteni, és mely oldalon kell a kötött izmokat nyújtani.
A Frei training során egyénre szabott mozgásprogramot állítunk össze, melynél figyelembe vesszük az állapotfelmérés alapján mért izomerőket, és ennek köszönheti a tréning-programunk a hatékonyságát. Az egyes alkalmak során, lehetőségünk van figyelemmel kísérni a szervezetben és izmokban bekövetkező változásokat és akár tréningről tréningre ehhez igazítani a kezeléseket. Általánosságban elmondható, hogy 8-10 tréning után az izomerő kb. 10%-ot nő. Sok esetben a panaszok már néhány kezelés után csökkennek, vagy teljesen megszűnnek.
Természetesen a több hetes edzésprogram végén egy újabb állapotfelméréssel ellenőrizzük, hogy az izomerő-egyensúly megfelelő-e.

Tréning-programunkkal nemcsak a gerinc és a törzsizomzat problémáit tudjuk kezelni, hanem az alsó végtagok, a térd és a csípőizület fájdalmait is. Ezen izületek fájdalmai adódhatnak a medence egyensúlyának eltolódásából, a gerinc deréktáji elváltozásaiból, vagy magának az izületnek a túlterheléséből is. Hosszú távon ezeknek az ízületeknek a panaszai porckopáshoz vezethetnek, mely még nagyobb fájdalmakat okoz, valamit ilyen esetben a porc regenerációja már lassú és nehézkes. A legjobb eredmény a prevencióval, vagyis a problémák megelőzésével érhető el, melyben a Frei gépek kiváló segítséget tudnak nyújtani.

Egy speciális területen is egyedülállónak mondhatóak a Frei gépek, ugyanis a medecefenék izmainak erősítésére is van tréning-programunk. Szülés utáni izomregenerációra és inkontinencia megszüntetésére alkalmas Frei gépünk használata egyszerű és kényelmes, ugyanakkor nagyon hatékony.

Hol és hogyan érhető el a Frei állapotfelmérés és tréning?

Magyarország első FREI állapotfelmérése Tatán a Kristály Imperial Hotel**** Crystal Medical Centerében vehető igénybe, előzetes időpontegyeztetést követően.
Cím: 2890 Tata, Ady Endre u. 22.
Telefon: +36 34 383 614

Mi az állapotfelmérés és a tréning folyamata?

Első alkalommal egy általános anamnézis felvétel történik, mely során a panaszairól és egyéb betegségeiről, esetleges műtéteiről tájékozódunk. Ezt követően a különböző Frei gépekkel izomerő mérést végzünk a test izomerő-egyensúlyának feltérképezéséhez. A mérés eredménye számszerű adatokkal és grafikonos megjelenítéssel is megjeleníthető, így Ön is könnyen meggyőződhet izomzatának, gerincének állapotáról. Végül a számítógépes kiértékelést követően megbeszéljük a további teendőket, és kialakítunk egy személyre szabott edzésprogramot az Ön számára.
A tréningeket heti 2-5 alkalommal lehet és érdemes végezni. Ilyenkor azokon a Frei gépeken kell edzenie, melyek a kiértékelés során tapasztalt eltérések korrigálására szolgálnak. Általában 8-10 edzés után újabb izomerő-felmérés következik. Majd szükség esetén további tréningeket lehet végezni.
Az Frei állapotfelmérést egy szakképzett fizioterapeuta-gyógytornász végzi.

(Némely komolyabb betegségnél csak szükséges esetben szakorvosi konzultáció után tudjuk elvégezni a Frei állapotfelmérést.)
Az állapotfelmérés és a tréningek időtartama kb. 1 óra.